En stressig dröm!

Som jag skrivit hela tiden så är detta yrket helt och hållet min dröm, något jag hela tiden strävar efter att bli bättre i!
Jag hade aldrig någonsin kunnat jobba de timmar och de pass jag gör om jag inte älskade känslan som jobbet ger mig.
 
Helgen som var nu så jobbade jag i snitt 14h/dygn, det var galet hektiskt, men ack så mkt jag fick göra och lära mig! Jag har fått sätta kanyler (och känslan att lyckas på första försöket är obeskrivlig, haha), köra massa prover, arbeta som ett team med veterinären och massa massa annat. Jag har haft SÅ roligt. Mina vänner som inte är i yrket tycker jag är ganska knasig när jag berättar om hur glad man blir när en diarré ändrar konsistens till fast bajs, för det betyder att det går åt rätt håll, eller när tiken som inte kan föda valparna naturligt kommer ut från operationmed 5 friska små valpar! Det är många som inte förstår känslan i kramen man får för att man hämtat en kopp kaffe till en trött och orolig djurägare, eller när man suttit vakt för att kolla hjärtfrekvensen på en hund i 2h. Sen får man inte glömma känslan när man som team lyckas vända en kritisk situation till något bra, det är riktig lycka!
 
Helt enkelt vill jag bara säga att jag älskar mitt jobb och det finns inget som går upp mot att lära sig mer. Det är det som gör att jag orkar med så hektiska dagar, med föreläsningar, egna studier och jobb ca 70%. Jag vill bara suga åt mig all kunskap i alla mina otroligt bra böcker (och svindyra haha) så att jag kan hjälpa mina patienter på bästa möjliga sätt. Men det kommer, jag jobbar på det!
 
Jag hade i lördags jobbat i 14h, klockan var 23 på kvällen och jag tog en taxi till Uppsala slott för att gå på bal. Man kan ju liksom inte missa en bal på slottet, haha! Att gå från klinik-klädd till balutstyrsel på mindre än 1h var otroligt roligt och att sedan få mingla på ett vackert slott med likasinnade djurmänniskor och mina 2 bästa vänner för att fira veterinärstudenterna som fått sin legitimation fick mig att sända en tacksam tanke över hur mitt liv ser ut <3
 
Just nu är jag lite begravd i en kurs i anestesiologi, som sägs vara den mest hektiska kursen under utbildningen. Vilket jag nog håller med om, herregud vad mkt information, långa dagar och stora arbeten och TRE (3!!!) tentor om nåra veckor. Spännande då det är detta jag tror jag vill specialisera mig inom men otroligt påfrestande :)
 
Jag bjuder på lite bilder från helgen :D Kram på er!
 
Stor fördel med jobbet - valpgos!
 
En normal plugg-syn!
 
En bild på mig efter ett tufft arbetspass!
 
En otroligt söt och efterlängtad valp efter en mkt lång förlossning som ledde till kejsarsnitt!
 
Detta är en katt jag räddade i somras med hjälp av kollegor, då var hon tsm med sina 2 syskon endast 3 veckor gamla och dumpade i en låda... härom dagen kom de in alla 3 för kastrering, lycka! (De fick flytta till samma hem alla 3!)
Mitt i alla studier försöker jag vara en bra matte till mina 2 pälsbollar Lace och Isaiah! Här är Lace i snön <3
Jag och min flicka!
På promenad i ett vintrigt Uppsala!
 
Jag och min lilla prins Isaiah!
Promenad! :D
 
 
 En bild på mig från balen på Uppsala slott :)
 
 
 
 
 
 
 

Förlåt för dålig uppdatering!

 
Hej! Jag har haft en helsikes vecka med en stor monstertenta som avslut! Därför har bloggen hamnat i skymundan. Nu är tentan i "Djuromvårdnad vid sjukdomstillstånd" skriven, den värsta tentaångesten har lagt sig och jag sitter just nu på jobbet på Uppsala Universitetsdjursjukhus. Jag jobbade hela dagen igår (12h) och ska jobba lika mkt idag! Sen Imorgon påbörjar jag en ny kurs i Anestesiologi som skall bli superspännande då det är något jag vill specialisera mig i!
 
Jag tänkte idag prata om Diabetes på katt då det är ganska vanligt. Här nedan följer lite information!
 
För att göra det lättare att förstå så har jag gjort en lite lätt ordlista! :)
 

glukos                               blodsocker

insulin                              blodsockersänkande hormon

endokrin                           hormonell

betacell                             insulinproducerande cell

insulinresistens               nedsatt känslighet för insulin

 

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus, sockersjuka, är ett syndrom som orsakas av att produktionen eller effekten av det blodsockersänkande hormonet insulin är nedsatt. Insulin är ett livsnödvändigt hormon som reglerar blodglukosnivåerna genom att öka upptaget av glukos från blodet och in i kroppens celler. Vid diabetes är blodglukoskoncentrationen förhöjd vilket leder till att glukos utsöndras i urinen.

 Diabetes mellitus hos katt

Diabetes mellitus är en av de vanligaste förekommande endokrina sjukdomarna hos katt. Diabetes kan utvecklas hos katter i alla åldrar, raser och kön. De katter som har hög risk att få sjukdomen är medelålders till äldre kastrerade hankatter.

 Olika typer av diabetes mellitus

Det förekommer olika typer av diabetes hos katt, men det är okänt hur många olika typer det finns.

Den vanligaste formen av diabetes hos katt liknas vid den typ som hos människor kallas typ II diabetes. Hos dessa katter finns det under en tid kvar tillräckligt med insulinproducerande betaceller som producerar en för liten mängd insulin i förhållande till vad som behövs eftersom insulinet vid denna diabetesform inte kan fungera normalt (insulinresistens) på grund av till exempel otillräcklig muskelaktivitet eller fetma vilket leder till insulinresistans. Genom viktminskning, diabetesanpassat foder samt ökning av den fysiska aktiviteten kan katter med typ II diabetes efter en tid bli fria från insulinbehandling. Insulinbehandlingen behövs dock alltid till en början för att minska de negativa effekterna av högt blodglukos. Katter kan till skillnad från hundar bli helt friska från sin diabetes efter flera år. Sekundär diabetes orsakas av en eller flera underliggande sjukdomar; till exempel inflammation i bukspottkörteln (pancreatit) eller faktorer som påverkar insulinkänsligheten negativt som till exempel för hög koncentration av hormoner. Många katter utvecklar i samband med denna typ av diabetes insulinresistans och måste behandlas med höga dagliga doser av insulin för att förebygga ett för höjt blodsocker (hyperglykemi).

Vid en tredje typ av diabetes har katten stor brist på insulin. Detta är ovanligt hos katt och förekommer sällan, men kan uppstå till följd av långvarig obehandlad diabetes av någon av ovanstående typer. Denna typ kan också vara medfödd.

 Symptom på diabetes

Symptom som kan tyda på att katten fått diabetes är ökad urinmängd, ökad aptit och törst samt viktnedgång. Andra symptom som kan ses är att katten får en mer glanslös päls, den tappar muskler och den blir uttorkad. Vid långtgående kronisk diabetes kan oförmåga att lyfta upp hasen ses, så kallad diabetes neuropati.                                                                                                                                 

 Diagnos

För att diagnostisera diabetes mellitus måste det tas hänsyn till både kliniska symptom samt laboratorieresultat för att få en säker diagnos i och med att katter är stresskänsliga. 

Vid diabetes mellitus ses fasta blodglukosvärden på över 7 mmol/L. Då katter är mycket stresskänsliga kan det fås falskt höga blodglukosvärden av till exempel stressen från undersökningen. Katter kan vid stressade situationer ha höga nivåer blodglukos. Detta beror på att det i stressade situationer eller i akuta jaktsituationer frisätts stora mängder stresshormoner som ser till att höja kattdjurens blodglukosvärde för att muskulaturens energibehov ska tillgodoses så att katten snabbt kan agera.

För att kunna skilja stressorsakad hyperglykemi från diabetesorsakad hyperglykemi mäts även mängden fruktosamin i blodet. Den normala serumkoncentrationen av fruktosamin ligger under 450 µmol/L hos friska katter. Två dagar efter förhöjd blodglukosnivå börjar fruktosaminkoncentrationen att stiga och under de närmaste 10-14 dagarna ger det en god indikation på blodglukosnivån.

Insulinbehandling

Insulinbehandling är det första som sätts in vid konstaterad diabetes mellitus. Det finns tre typer av insulin; snabbverkande insulin, medellångverkande och långtidsverkande insulin. Förutom durationsskillnader skiljer sig också de olika insulintyperna åt när det gäller ursprungsskällan, då de insulintyper som finns härstammar från antingen nöt, svin, människa eller är syntetiskt gjorda. Enligt gjorda undersökningar har det visat sig att syntetiskt insulin gjort för människor även fungerar bra på katter med diabetes. Ett sådant insulin är Lantus®. Ett annat valigt insulin är Caninsulin.  Beroende på sjukdomsbild och typ av diabetes sätts olika insulin in efter behov i den inledande behandlingen.

Insulininställningen görs antigen i hemmet, med täta besök på klinik eller genom att katten blir inskriven på djursjukhus. Vid varje besök hos veterinären skall katten ätit och fått sin medicin som vanligt. Ibland tar djurägaren själv prover på blod- och urinsocker i hemmet och ibland tas dessa prover hos veterinären. Utifrån provresultat, stabilisering av kattens vikt samt normalisering av vattenintag, urinmängd och pälskvalitet räknas en dos av insulin ut som motsvarar den enskilda individens behov.

 

Injektion av insulin

Till injicering av insulin används speciella sprutor med enheten IE (Internationella enheter). Det är mycket viktigt att du får rätt spruta till den insulintyp som du använder. Det är förenat med livsfara att använda fel sprutor (se insulinkänning). Tyvärr händer det att fel sprutor lämnas ut från Apoteket. Sprutorna till Lantus rymmer 100 IE/ml och har orange kork. Sprutorna till Caninsulin används för 40 IE/ml och har röd kork. Insulinet förvaras i ampuller som ska brytas och antal enheter insulin som katten ska ha dras upp med hjälp av sprutan vid varje injektion. Det är viktigt att rätt dos dras upp för att undvika över- eller underdosering. Insulinampullerna ska förvaras i kylskåp och ska före användning rullas mellan händerna, inte skakas.

Det finns även förfyllda insulinpennor som används till injicering av insulin. Ett exempel på en sådan penna är Lantus SoloStar® . 

Injektionsteknik

Katten ska sitta i ditt knä eller på ett bord. Det kan vara bra om veterinären klippt bort lite päls i nacken så att du ser huden. Lyft i nackskinnet så att det liknar ett litet tält. För in hela kanylen, den ska ligga under huden men inte i nackmuskulaturen. Injicera insulinet. Variera injiceringsställe varje dag.

Om du använder Lantus Solostar®, är det viktigt att du får en instruktion om hur pennan ska skötas. Det finns instruktionsfilmer på www.insulin.se.

Använda sprutor lämnas till Apoteket för deponering.

 Oral insulinbehandling

Tablettbehandling av diabeteskatter kan endast användas till katter som har kvarstående insulinproduktion. Denna metod har visat sig ge mer biverkningar och ett sämre behandlingsresultat än insulinbehandling, varvid denna metod är numera ovanlig i Sverige.

 Kost

Målet med kosten för diabeteskatter är att förbättra regleringen av blodglukosnivåerna under de perioder då insulinet är aktivt och för att minimera skiftningar i blodglukosnivån. Kost med ett lågt kolhydratinnehåll och ett högt protein- och fiberinnehåll förebygger hyperglykemi samt håller blodglukosnivån på en bra nivå. Det höga fiberinnehållet i fodret bromsar upp absorptionen av glukos, förlänger matsmältningen och förlänger därmed tömningen av tarmen genom att det tar längre tid för levern att bryta ner födan. Detta resulterar i att skiftningar i blodglukosnivån och behovet av insulin minskar. Diabeteskatter ska utfodras med jämna mellanrum till sina insulinbehandlingar. Detta för att näringsämnen långsamt ska tas upp när insulinnivåerna är tillräckliga och därmed minskar risken för en snabb blodglukosstigning.

Det finns flera exempel på diabetesfoder till katt, till exempel Hills m/d och Nestle Purina DM. Det är viktigt att katten får samma mängd mat varje dag. Beroende på insulintyp kan tiderna för utfodring behöva anpassas.

Överviktiga katter bör bantas genom att foderintaget minskas något. Överviktiga katter får dock inte tappa mer än 1 % i vikt per vecka, då en för snabb viktminskning kan resultera i leversvikt och leverförfettning. Målet är att nå en normal kroppsvikt under flera månaders tid.

 Motion

Vid motion minskar glukosvärdena vilket är positivt.  Katten kan lockas till ökad aktivitet på följande sätt: I hushåll med en katt kan mat gömmas på olika ställen som katten får leta reda på för att på så sätt bli mer aktiv. Om detta utförs måste djurägaren noga övervaka gömställena för att se om och hur mycket katten äter för att veta att fodermängden sedan stämmer överens med insulindosen som ska ges. I hushåll med två eller fler katter är katternas naturliga lek tillräckligt med motion. Speciella aktivitetsleksaker finns att köpa. Att träna katten så att den kan gå i sele är ett annat bra sätt att ge katten motion.

Insulinkänning

Insulinkänning hos katt är ett tillstånd som beror på för låga sockervärden. Orsaker till detta tillstånd kan vara att för mycket insulin injiceras eller att katten inte äter efter att insulindosen getts. Kraftig motion eller kräkningar är andra vanliga orsaker.

Symptom att vara uppmärksam på är: onormal slöhet, vinglighet, svaghet, förvirring, krampanfall, dilaterade pupiller och eventuell koma.  Om katten är vid medvetande när den får insulinkänning kan den ges oral glukoslösning som används till människor (till exempel Dextrosol-tabletter) eller ges honung i munnen.  Kontakta veterinär för rådfrågning. Om kattens tillstånd inte snabbt förbättras ska den snabbt tas till veterinär.

Behandling av den diabetessjuka katten i hemmiljö

Övervakning

Kattens beteende och eventuella kliniska symptom som till exempel foder- och vattenintag, vikt, urinproduktion, uringlukos, blodglukosnivå är områden som bör övervakas och noteras i hemmet. 

 Övervakning av blodglukosnivå

Då katter av flera anledningar kan visa falskt höga blodglukosvärden och är mycket känsliga för stress är det en fördel om blodglukosanalyser kan utföras i hemmet där katten känner sig mer trygg. Inom humanvården finns blodglukosmätare för blodglukosanalyser i hemmet, så kallade glukometrar. Under de senare åren har metoder för blodglukosanalyser i hemmet utvecklats även för djur och idag används samma mätare som inom humanvården.

För att utföra blodglukosanalyser i hemmet krävs förutom blodglukosmätare även lansettpenna(blodprovstagare), lansetter (sterila nålar) och teststickor. Lansettpennan används tillsammans med lansetterna för att sticka hål på huden för att få fram en bloddroppe och lansettpennan kan ställas i på olika penetrationsdjup. Till katt ska det djupaste penetrationsdjupet användas. Teststickorna används för avläsning av blodglukos och placeras i blodglukosmätaren vid användning. Teststickorna ska förvaras i orginalburken och inte utsättas för direkt ljus.

Övervakning av uringlukos

Koncentrationen av glukos och ketoner är farliga fettsyror som kan uppstå vid dåligt kontrollerad diabetes. Det ska aldrig förekomma ketoner i urinen och i fall urinprovet indikerar på detta ska veterinär kontaktas. Stickan ska visa svagt positivt på glukos och om stickan visar negativt på glukos under upprepade provtagningar ska katten även då tas till veterinär för att utesluta hypoglykemi (för lågt blodsocker). Din veterinär bestämmer hur ofta proverna skall tas.

Då det endast är glukos och ketoner som ska mätas i urinen gör det inget om urinprovet innehåller smuts och prov kan därför tas från en urinpöl på golvet eller genom att stickan förs ner i kattsanden direkt efter att katten urinerat. Genom att minska mängden strö i kattlådan absorberas en mindre mängd urin och en urinsticka doppas sedan i den urin som inte absorberats.  Plastfolie kan placeras i kattlådan så att det lätt går att använda urinen. Speciellt kattströ i form av plastkulor kan användas i kattlådan då urinprov ska tas. Även popcornkärnor går att använda som strö.

Återbesök och uppföljning

Under insulinbehandlingens början håller veterinären kontakt via telefon och ett första återbesök bör sedan ske 1-2 veckor efter insulinbehandlingens början. Hantering av insulinsprutor samt injektionsteknik bör ses över och resultaten från testerna som gjorts i hemmet bör gås igenom. Under första månaderna är det vanligt med täta veterinärbesök.  

När en lämplig behandling hittats för katten bör återbesök ske med några månaders mellanrum för att gå igenom blodglukosvärden, glukosvärden i urinen samt klinisk undersökning av katten.

 

Jag hoppas detta var någerlunda enkel förklaring , jag försökte täcka in allt jag kunde komma på!

Och återigen, förlåt för kass uppdatering!

 

 

 

 

Kattutställning - kanon aktivering för vissa katter!

Som jag skrev så var jag på en internationell kattutställning här i Uppsala i söndags med min hankatt Isaiah! Han är en fd. hemlös kattkille som jag fick genom min förening Djurskyddet Skånekatten där jag länge varit vice ordförande. Han är en otroligt aktiv katt och jag brukar benämna honom som kattvärldens Border Collie, haha. Han ÄLSKAR uppmärksamhet och därför valde jag för nåt år sen att prova utställning. Det blev en total success, han älskade det! Han travade upp på domarbordet som om han aldrig gjort annat! Våra första utställningar gick inte så bra, mestadels pga hans pälskvalitet som var ett resultat av undernäring. Men oavsett så njöt han av atmosfären!
 
Men efter att han fått kvalitetsmat, kammats 1000-tals gånger och vi hittat rätt schampoo så började priserna trilla in!
 
Likaså i Söndags. Vi var ensamma i första kvalomgången vilket gjorde oss direktnominerade till panelen (finalen) där vi mötte hårt motstånd i en vacker smokefärgad flicka! Men Isaiah knep 1a platsen med ALLA domarrösterna :D Stolt matte vill jag lova! Han skötte sig magnifikt!
 
Så är ni intresserade av hur man ställer ut sin huskatt på stora utställningar, tveka inte att fråga!
 
Vi är numer anmälda till Scandinavian Winner 2015 som går av stapeln 4 April i Göteborg, där vi kommer tävla mot många vackra misar. Man vet aldrig kanske har min älskade katt en chans :D?
 
Bjuder på bilder ifrån söndagens tävling!
Efter vinsten i finalen :D