Min roll som djursjukskötare - vad är det egentligen jag gör?

Det är många gånger jag möter frågande miner när jag säger vad jag studerar till. Många gånger blandas mitt yrke ihop med djurvårdare, eller djursjukvårdare (som är en titel som inte finns längre idag!) eller djurskötare. Det är INTE samma sak. :) Självklart skiljer sig arbetsuppgifter från klinik till klinik, bland annat beroende på klinikens storlek.
 
När du kommer till djursjukhuset så är det inte ovanligt att en med min utbildning kan sitta i receptionen och ta emot dig och ditt djur, det är även vanligt att vi svarar i telefonen och ger råd den vägen.
 
En arbetsuppgift som jag har där jag jobbar idag är att utföra "Triage" på patienterna i väntrummet. Med detta menas kolla hur de mår, plocka upp signaler om där är nåt djur som är kritiskt sjukt, kolla slemhinnornas färg, prata med er djurägare om vad det är som har hänt etcetc. Detta görs på akut mottagningen. Sen efter det görs i samråd med veterinären en prioriteringslista, där sjukast går först. Detta betyder att det spelar ingen roll om du väntat 2 timmar och där kommer in en patient som är värre därann än ditt djur, då kommer veterinären kika på denne först. Det är förvånandsvärt många djurägare som har ett problem med detta vilket försvårar vårt jobb och ökar väntetiderna ytterligare!
 
Sen är det jag som sköterska som tar blodprov, sätter kanyler, rakar, tvättar, klipper klor, tvättar sår, röntgar och skriver in patienter på vårdavdelningen om de behöver övernatts-observation.
 
Väl inne på vårdavdelningen (där jobbar jag för närvarande en del) så handlar det om att rasta hundarna, att koppla på och av dropp, spola rent kanyler så att vätskan djuret får intravenöst faktiskt kommer in, tömma kattlådor, torka spyor, skura bort diarré, kamma, lägga bandage och framförallt försöka hålla ett stressigt medicineringsschema!
 
Inne på operation steriltvättar man och ansvarar för narkos (det får jag behörighet till efter kommande vårtermin), assisterar veterinären och mycket mycket mer!
 
Sen på stora ställen som där jag arbetar finns ofta en IVA-avdelning (intensivvård) för de allra mest kritiska patienterna, där får de vård och tillsyn dygnet om med alla medicinska finesser man kan tänka sig. Här är alltid bemannat av en sköterska! Här har man personal som är otroligt kompetent och deras kunskapsnivå är imponerande! Jag hoppas på att bli så duktig att jag kan jobba där inom en snar framtid!
 
På infektionsavdelningen har jag samma arbetsuppgifter som jag har på vårdavdelningen men här gäller strikta hygienrutiner. Hit kommer patienter med smittsamma kräkningar och diarrér samt andra sjukdomar som räknas som smittsamma. Här gäller förkläde och skobyte för oss som jobbar, och määängder med handsprit.
 
Många har en vanföreställning om att jag får lön för att gulla med valpar hela dagarna, det kan inte bli längre från sanningen haha! Jag har mött upp vänner efter jobb som stirrat förskräckt på mig, när jag upptäckt varför har jag varit tvungen att skratta. Inte helt ovanligt med blodfläckar här och var, svettig för att man stressat runt som en galning och kanske med charmerande diarré i håret. Jag hanterar livets mest underbara ögonblick när djur föds eller när det kommer in ett gäng friska kattungar för vaccinering, men jag hanterar också sorg när människor måste avliva sina älskade djur, jag hanterar ilska när jag ser vanvårdade djur och jag hanterar irritation när folk lägger skulden för alla världens problem på mig, som om jag kan rå över väder, busstrafik och bankens problem med inloggningen. Ja jag ÄLSKAR mitt jobb men man sliter sitt hår i stress och förtvivlan många gånger, men man får också de där momenten när man vet att man gjort SKILLNAD, då är allt det jobbiga som bortblåst, då är det värt det!
 
Jag hoppas att detta varit till nytta för er för att försöka förstå hur min roll ser ut, om jag träffar några av er på UDS i uppsala så säg gärna hej, bara roligt!
 
Godnatt på er 
 
Filippa
 
Bild 1: En hittekatt som kom in som sedan omplacerades till en vän till mig, Survivor <3
Bild 2: Jag fick blommor för att jag gjort SKILLNAD, det betydde såå mkt
Bild 3: En hittekatt som jag hjälpte hem igen (därav blommorna)
 
 
 
 
 

Till dig som funderar på yrket!

Jag tänkte slänga in ett inlägg till dig som antingen funderar på yrket djursjukskötare eller känner någon som vill veta mer!
 
Det som krävs förutom höga betyg från gymnasiet är en passion för djur. Många jag mött sen jag började utbidningen, som inte kände mig sen innan, får gärna en uppfattning om att jag var nån form av snille som gled genom skolan utan att behöva jobba för det. Den bubblan vill jag spräcka redan nu. Jag var en vanlig tonåring som tyckte det var supertrist att behöva plugga samhällskunskap och räkna matte istället för att träffa vänner. Jag har min mamma att tacka för mycket, hon sporrade, tjatade, uppmuntrade och skällde, ja hon gjorde allt för att jag skulle lyckas och för det är jag evigt tacksam!
 
Jag har alltid brunnit för djur och vetat att det är inom djurriket min framtid ligger, men jag hade inte riktigt koll på hur jag skulle hitta rätt väg att gå. Jag tog studenten, jag hade bra betyg, mestadels MVG (högsta betyget) men även några lägre betyg. Jag var villrådig och provade på olika utbildningar för att mina betyg inte var tillräckliga för Djursjukskötarprogrammet. Jag studerade en termin till sjuksköterska, sen en termin till lärare i svenska språket, men inget kändes rätt. Jag spontanflyttade till Spanien som Au-pair men flyttade snabbt hem igen då barn inte var min grej. Jag jobbade på Finnlines en vända och träffade där min man, utan honom hade jag inte heller varit där jag är idag!
 
När jag fyllde 20 år kände jag att jag var tvungen att välja, antingen satsa ALLT på att komma in på min drömutbildning eller nöja mig med nåt annat. Jag kunde inte gå runt ock vela längre. Jag satsade, jag slutade på lärarutbildningen och mailade min gamla rektor på Bladins Gymnasium i Malmö. Jag frågade hur jag skulle gå tillväga för att tentera upp de betyg som behövdes för antagningen på SLU. Jag började successivt studera upp de betyg jag behövde, jag tror det var 11 kurser på 4 månader jag tenterade av. Jag har ALDRIG i mitt liv varit så trött, så mentalt slut som jag var då, men 15 Mars skickade jag återigen an ansökan till Djursjukskötarprogrammet vid SLU, och 12 juli samma år, precis efter vi kommet hem från vår bröllopsresa på Rhodos kom beskedet - jag var ANTAGEN!
 
Sen har det inte varit en dans på rosor efter det heller, det innebar flytt till Skara (där låg utbildningen första året), där vi bodde i 10 månader. Sen blev det vidare flytt till Uppsala, jag började jobba på Uppsala universitetsdjursjukhus sommaren 2014 och har utvecklats enormt sen dess! Mina fina kollegor tar sig tid att förklara och visa och det är guld värt!
 
Yrket är inte det mest glamorösa, haha det involverar kräk, bajs och dreggel, men det är UNDERBART! I ett senare inlägg ska jag ta upp exakt vad man som legitimerad har för arbetsuppgifter!
Vad jag ville med detta inlägg är att ni ska förstå att jag är en VANLIG människa, jag kämpar och sliter mitt hår jag med, men det handlar om att vill man så KAN man! :)
 
Jag lever min dröm, om 1,5 år är jag färdigutbildad, vem vet vart jag hamnar då? 
 
Bjuder på lite bilder så ni får en uppfattning om vem jag är!
Jag och min hankatt Isaiah en fin höstdag i Uppsala!
En höstdag i Skara, det var verkligen en liten håla att bo i, men ack så mysig!
På jobb med en patient <3 
Lite bilder på kurslitteratur vi använder just nu, en bild på ett röntgat hästben och sista bilden är på mig och en av skolans hästar där jag övar på att raka inför en ledkirurgi! (Hästen var inte sjuk, används bara som övningshäst!)

En start på något nytt!

Jag fick denna idén när jag satt på bussen i Malmö. Jag är med i många olika djurgrupper på facebook, där ser jag många frågor rörande djur och deras hälsa. Jag ser också behovet av att få ut kunskap. Det finns mycket vi kan göra för våra älskade djur i syfte att förebygga sjukdomar, både fysiska och psykiska.
 
Jag finner det otroligt inspirerande att starta denna bloggen då mitt mål är och har alltid varit att göra skillnad i djurs liv och kan jag få ut lite kunskap så kanske jag på något sätt förbättrar livet för någons fyrfota vän. Det var längesedan jag skrev något som inte skulle redovisas, lämnas in eller tenteras av så om jag blir för tråkig eller skriver obegripligt så är det fritt fram att påpeka detta, men håll god ton! :)
 
Just nu håller jag på att läsa en kurs som heter DOVIS 2 (DjurOmvårdnad Vid Sjukdomstillstånd) som innefattar många intressanta ämnen. Bland annat får kattens, hundens och hästens munhälsa stort fokus, precis som vaccinationer, en del neurologiska sjukdomar och flertalet infektionssjukdomar. Jag kan avslöja att tentamen på detta sker 16 januari 2015 så innan dess skall allt ovanstående bankas in i huvudet, läras in och jag hoppas på en djup förståelse så jag på bästa sätt kan använda det i mitt yrke och framtida karriär.
 
Just i detta nu har vi "jullov" och jag är nere i Malmö med mina två katter för lite familjemys. Jag hinner sällan träffa familjen då studierna, jobbet och mina djur tar all min tid samtidigt som jag bor 70 mil bort.
 
Det här var bara en kort introduktion om vad som händer just nu, hoppas på att kunna uppdatera minst 1 gång om dagen men ska först se till att få lite koll på hur man hanterar denna bloggen ^^
 
Ha en bra kväll!
 
Hamba Kahle! (betyder "Go well" på Zulu)